Elf tips om kampioen te worden

Het is mei en de kampioenschappen in de jeugd worden vaak in deze maand beslist. Als je dit jaar weer niet tot de gelukkigen behoort, dan doe je als leider of club natuurlijk iets behoorlijk verkeerd. Daarom volgen hier elf tips om te voorkomen dat jouw team in de toekomst het kampioenschap door de neus geboord wordt. Want prijzen winnen en kampioenschappen halen, daar is het natuurlijk wel om te doen.

De tips in deze blog zijn vooral bedoeld voor leiders van jeugdteams maar ook ouders kunnen een goede bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door leiders op deze blog te wijzen of bij hun kinderen de waarde van een kampioenschap nog eens extra te benadrukken. Een euro per doelpunt en vijftig euro per kampioenschap zijn marktconforme beloningen maar een nieuwe Playstation kan natuurlijk ook.


Mocht je in een leeftijdsklasse spelen waarin geen standen worden bijgehouden en er dus geen kampioenschap is, geen nood, een onderlinge app-groep met de andere teams is snel gemaakt en met behulp van Excel kun je prima standen uitrekenen en alsnog kampioen worden.

Inschrijven
We starten met misschien wel de belangrijkste tip: schrijf je team niet te hoog in. Als je een team hebt dat zo rond de middenmoot van de derde klasse kan spelen, neem dan geen risico en schrijf het team in voor de vijfde klasse. Minimaal twee klassen lager is wenselijk. Je zou namelijk zo maar van het kampioenschap beroofd kunnen worden door andere bloglezer die zijn team - niveau tweede klasse - in de vierde klasse heeft ingeschreven. Mocht je het kampioenschap in eerste helft van het seizoen toch nog mislopen, je kunt de tweede helft alsnog een klasse extra zakken.

Hoogste team
Deze tip werkt als je niet het hoogste team van de vereniging bent. Zorg dat de wedstrijden van dat hoogste team en jouw team zoveel mogelijk niet tegelijk worden gespeeld. Voor uitwedstrijden kan dit lastig zijn maar bij thuiswedstrijden moet dit zeker lukken. Zorg dan dat minimaal drie invallers uit dat hoogste team meedoen. Spreekt voor zich dat de voorkeur uitgaat naar de beste spelers. Zet je eigen spelers tijdens die wedstrijd aan de kant ten gunste van de invallers want voor een kampioenschap moeten jouw spelers natuurlijk wel wat over hebben.


Slechtste speler
Je hebt altijd een slechtste speler in je team. Maar wie denkt hij wel dat hij is? Het kan toch niet zo zijn dat er een speler in jouw team zit die enkel als doel heeft om jullie kampioenschap te voorkomen? Daarom, laat die slechte speler zo min mogelijk en eigenlijk liever helemaal niet spelen. Mocht je onverhoopt hiervan afwijken zorg er dan in ieder geval voor dat deze speler tijdens de beslissende wedstrijd geen roet in het eten kan gooien.

Scheidsrechter
Zorg ervoor dat de scheidsrechter de cruciale beslissingen jouw kant op laat vallen. Dat kun je vooral bij thuiswedstrijden prima samen afspreken met jullie eigen scheidsrechters waarbij een hint als: "hé, we zijn nog in de race voor het kampioenschap", net een beetje extra kan helpen. Het beste zijn de subtiele thuisfluiters die alleen bepaalde beslissingen de goede kant op laat vallen. Dit is een kunst waar nog een aparte blog met tips over geschreven kan worden.

Geblesseerde speler
Dreigt een doorgebroken tegenstander een belangrijk doelpunt te scoren, spreek dan met een speler van jouw team af dat hij zich krimpend van pijn op de grond laat vallen. Geheid dat de scheidsrechter bij jeugdwedstrijden het spel stil legt en die kans daarmee om zeep helpt. Deze tip werkte het beste in combinatie met de vorige tip.

Gerichte trap
Bij de meeste tegenstanders is er vaak een speler die er boven uit steekt. Zorg ervoor dat jouw spelers deze speler uitschakelen met een gerichte trap tegen enkels of knieën. Voordeel van jeugdwedstrijden is dat iedereen toch altijd denkt dat het per ongeluk is.


Baaldag
Een uitstekend middel is de baaldag van de KNVB waar elk team recht op heeft om een wedstrijd te verzetten. Gebruik de baaldag het liefst bij belangrijke uitwedstrijden tegen moeilijke tegenstanders. Verplaats die wedstrijden vervolgens naar een doordeweekse dag waarop je ten volle van invallers van hogere teams kunt profiteren. Ander voordeel is dat je op deze manier meer overzicht houdt over de stand zodat er aan het einde wat reparatiemogelijkheden overblijven.

Oudere speler
Omdat er bij de jongste jeugd niet gecontroleerd wordt, kan een speler uit een hogere leeftijdsklasse makkelijk meespelen. Wees wel verstandig en neem niet de grootste speler maar juist de beste speler uit JO10-1 als jullie bijvoorbeeld Onder 9 zijn. En overdrijf niet! Een speler uit Onder 15 valt op.

Bus opwachten
Een tip die vooral in het betaald voetbal wordt toegepast maar wellicht ook bij jeugdteams helpt, is de spelersbus opwachten als ze onverhoopt toch verloren hebben. Flink schreeuwen, blèren en vooral bedreigingen uiten bij de bus zal de jeugdspelers leren die het kampioenschap hebben verknalt.

Schelden
Als niks helpt en je hebt al een flinke achterstand in de competitie, dan kun je nogal altijd je eigen team tijdens de wedstrijd de huid vol schelden. Kijk, kampioen worden is misschien niet meer mogelijk maar je laat in ieder geval zien dat het niet aan jou heeft gelegen. Deze tip is ook voor ouders geschikt.

Serieus
Mochten al de vorige tips niet hebben geholpen, dan is er nog de laatste tip: maak het kampioenschap niet belangrijk en neem het minder serieus. En dat laatste geldt zeker voor deze blog!

Reacties

Cuchito zei…
Uiteraard is deze blog niet serieus maar genoeg jeugdtrainers met narcistische trekjes zullen hier wel het één en ander meedoen. Of kinderen die deze blog lezen. Door deze blog kwam ik voor het eerst in aanraking met jullie website. Maar hierdoor ben ik wel direct ongeïnteresseerd in de rest op je website. Terwijl je toch eigenlijk blogt om lezers op je site te houden.

Berichten

Wisselen

Winnen

"Wees slimmer"

Voetbaljeukwoorden

Tactiek

Pupillentaal

Curlingouders